Anar al contingut

Dessalinitzadora de la Tordera

Amb la dessalinitzadora de la Tordera es garanteixen i complementen les demandes d'aigua potable a la xarxa d'ATL, incorporant 20 Hm3/any d'aigua de mar dessalinitzada, amb una capacitat de 57.600 m3/dia de cabal mitjà.

El 2002 es va posar en marxa la dessalinitzadora de la Tordera, amb una capacitat de producció de 10 Hm3/any d'aigua potable. Fruit de la sequera viscuda durant el 2007 i el 2008, l'Agència Catalana de l'Aigua va promoure el projecte d'ampliació de la planta, passant així a produir 20 Hm3/any.

El destí final de l'aigua produïda es reparteix entre els municipis de la zona costanera de la comarca de la Selva amb els municipis de Blanes, Lloret de Mar i Tossa de Mar; el Maresme Nord amb les poblacions de Palafolls, Arenys de Mar, Arenys de Munt, Canet de Mar, Malgrat, Pineda, Sant Cebrià de Vallalta, Sant Iscle, Sant Pol de Mar i Santa Susanna, així com la potabilitzadora del Ter.

Característiques tècniques

Cabals
Cabal mitjà d'aigua producte 20 hm³/any
Població abastida 300.000
Número de membranes instal·lades 5.824
Procés de dessalinització per osmosi inversa
Factor de conversió 45%
Salinitat de l'aigua de mar 39.700 ppm
Salinitat de l'aigua producte 110 ppm
Rendiment d'eliminació de sals 99,7%

Tractament de l'aigua

El procés de tractament està constituït per les fases i operacions següents:

Captació d'aigua de mar

El sistema de captació d'aigua de mar a la ITAM Tordera és una presa oberta situada a 30 metres de profunditat i a 800 metres de la costa. L'aigua de mar es bombeja directament a un sistema dual de filtració a pressió.

Pre-tractament

El bombament intermedi condueix l'aigua a la segona etapa de filtració, que consisteix en 9 filtres de sorra pels quals l'aigua passa a pressió i, a continuació, l'aigua filtrada passa a través d'uns filtres de cartutx. La salmorra s'utilitza per a rentar els filtres a contracorrent tant de la primera com de la segona etapa.

Sistema d'osmosi inversa

El sistema d'osmosi inversa dessalinitza l'aigua procedent del pre-tractament mitjançant les 5.824 membranes que hi ha instal·lades. L'energia concentrada en la salmorra es recupera mitjançant un sistema de recuperadors d'energia (ERI), que la transfereixen a la nova aigua d'alimentació.

Post-tractament

Per arribar als estàndards per a l'aigua potable, l’aigua de sortida de les membranes el permeat de l'osmosi inversa s'ha de remineralitzar.

Emmagatzematge d'aigua tractada

S’utilitzen dos dipòsits de 10.000 m3 de capacitat.

Infografia que resumeix les etapes del tractament que es duu a terme a la dessalinitzadora de la Tordera: captació d’aigua marina per mitjà de torres situades a 35 metres de profunditat dins del mar, bombament per portar l’aigua fins a la planta, filtració tancada a pressió mitjançant sorra i antracita, filtració de cartutx, osmosi inversa, bescanviadors de pressió per reutilitzar l’energia de la salmorra, remineralització de l’aigua mitjançant diòxid de carboni i hidròxid de calci i emmagatzematge als dipòsits de 20.000 m3 de capacitat total.

Fem servir cookies per millorar els nostres serveis i facilitar-vos l'ús del web. Si continueu navegant, considerem que n'accepteu l'ús. Podeu obtenir-ne més informació o bé informar-vos de com canviar-ne la configuració a la nostra Política d'ús de cookies.