Notícies
El conseller de Territori i Sostenibilitat ha visitat avui la recta final de les obres d'emergència per restituir el funcionament de la ITAM Tordera
La instal·lació es podrà reactivar abans que acabi el mes, garantint l’equilibri en la gestió dels recursos hídrics de la zona, amb una inversió prevista propera als 8 milions d’euros que servirà per reparar la captació d’aigua de mar.
El conseller Calvet ha destacat que “La reparació de la dessalinitzadora de la Tordera és una obra orientada a l’Agenda verda que ens permetrà estar més preparats per futures emergències”. A més, també ha anunciat que les obres del pont de la Tordera, que havien de finalitzar el mes de desembre, s’avançaran cap a l’octubre, després de trobar solucions constructives que ho han fet possible.
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, acompanyat per l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa, i pel director d’ATL, Josep Andreu Clariana, ha visitat avui les obres d’emergència per reparar la captació d’aigua marina de la dessalinitzadora de la Tordera, ubicada al terme municipal de Blanes, a la comarca de la Selva.
Calvet ha destacat que “es tracta d’una actuació que forma part de l’obra pública orientada a l’Agenda verda, la qual cosa és important per tenir un país més preparat per noves emergències”. Així, ha insistit que “una circularització d’una matèria prima tant important com és l’aigua, ens ajudarà a tenir un país més preparat”.
El conseller ha posat en valor que “malgrat l’emergència sanitària hem pogut continuar aquesta obra fruit de l’emergència climàtica del temporal Gloria”. En aquest sentit, ha destacat la “complexitat tècnica” de l’actuació, i ha assegurat que “estarà en funcionament a finals de juny”.
Encara quedarà obra, ha dit, perquè "s'hi troba en un espai natural, i farem obra d’escullera i revegetació que la faran més integrada i utilitzable des del punt de vista cívic”.
Així mateix el conseller ha subratllat que “volem anar mes enllà, i dotar de robustesa el sistema d’abastament i garantir la funció ecològica del riu Ter”. En aquest sentit, ha recordat que “vam presentar fa uns mesos un plantejament per quadruplicar les actuals xifres de la dessalinitzadora, i passar al llarg dels propers anys de 20 a 80 hm3/any, una peça fonamental dels acords de la Taula del Ter”.
Durant la visita, Calvet també ha anunciat que les obres del pont de la Tordera, que havien de finalitzar el mes de desembre, s’avançaran cap a l’octubre, després de trobar solucions constructives que ho han fet possible.
Els treballs segueixen el calendari previst i la planta tornarà a funcionar abans que comenci l’estiu, segons ha anunciat avui el titular de Territori i Sostenibilitat.
El pas del temporal Gloria, a finals de gener, va provocar el trencament de la mota del riu Tordera, per sota de la qual transcorren dues canonades de 900 mil·límetres de diàmetre que portaven l’aigua de mar fins a la planta dessalinitzadora i una canonada de 1000 mil·límetres de diàmetre que transportava la salmorra de rebuig. En conseqüència, la planta va haver d’aturar el seu funcionament fins que no es procedís a la reparació d’aquest tram de canonada.
Els treballs de reparació, declarats com a obres d’emergència i amb un pressupost proper als 8 milions d’euros, preveuen la reposició de la mota i de les canonades malmeses, així com la construcció d’unes arquetes de connexió entre els trams de la nova canonada i els trams de la conducció que la riuada no va afectar.
Durant els treballs de reparació, que es van iniciar a finals de febrer, s’està duent a terme un acurat seguiment de les obres per aconseguir una bona integració ambiental i, quan finalitzin, es realitzarà una restauració dels espais afectats.
Un cop la planta estigui reparada, es podran garantir les demandes de la zona amb l’aigua dessalinitzada i el recurs provinent de l’aqüífer de la Tordera, fent possible una gestió flexible i equilibrada dels recursos hídrics.
La dessalinitzadora de la Tordera va entrar en funcionament el 2002 amb una capacitat de producció de 10 hm3/any d'aigua potable i construïda per a reduir la sobreexplotació de l’aqüífer de la Tordera. A partir de 2011, la planta va duplicar la seva capacitat -fins als 20 hm3/any- i es va connectar a la potabilitzadora del Ter (Cardedeu), per poder aportar aigua al sistema Ter Llobregat.
Dins els acords de la Taula del Ter, es preveu que la planta incrementi la seva producció fins els 80 hm3/any.