Notícies
En un any marcat per la sequera, ATL subministra més de 214 milions de metres cúbics d’aigua
- Sense l’aportació de l’aigua produida per les dessalinitzadores, Catalunya hauria entrat en l’escenari d’alerta per sequera sis mesos abans del previst
- Durant l’any 2022 ATL ha subministrat un total de 214.146.533 m³
L’any 2022 ha estat un any sec. Les reserves dels embassaments del sistema Ter-Llobregat han anat disminuint al llarg de l’any des del 58% en què es trobaven al mes de gener fins arribar al 31% a finals de desembre. La manca de pluges i el descens del volum d’aigua emmagatzemada als embassaments va comportar l’activació de l’estat de prealerta entre els mesos de febrer i setembre, i d’alerta fins a finals d’any.
L’Ens d’Abastament d’Aigua Ter-Llobregat (ATL) ha adaptat el seu règim de producció a la situació vigent en cada moment. Així, les dues plantes dessalinitzadores que gestiona, han produit 63.183.018 m3, l’equivalent a la capacitat de l’embassament de Darnius-Boadella.
Sense aquesta aportació d’aigua dessalinitzada, el nivell dels embassaments hauria experimentat un descens més ràpid i s’hauria entrat en l’escenari d’alerta sis mesos abans del previst.
Per la seva banda, les plantes potabilitzadores d’ATL (ETAPs del Cardener, del Llobregat i del Ter) han produit un total de 154.961.554 m3.
Durant l’any 2022, ATL ha subministrat 214.146.533 m³, un volum molt superior a l’any anterior (196.139.189 m³), i a la mitjana del període 2009-2021 (203.992.966 m³). Aquest augment general de la demanda s’explica, en part per la disminució de l’aportació d’aigua al sistema d’abastament provinent d’altres fonts alternatives de producció, com per exemple els pous municipals; i d’altra banda pel model de gestió hidrodològica en situació de sequera, el qual obliga a una producció major d’aigua dessalinitzada i a reduir els consums de les fonts convencionals.
El rendiment de xarxa hidràulic -l’indicador que relaciona el volum d’aigua que entra a la xarxa de distribució respecte el volum d’aigua facturada i utilitzada en tasques d’operació- ha estat del 98,21%, considerat com a molt satisfactori gràcies al bon estat general de les infraestructures, a les tasques de manteniment i al seguiment continu dels volums mesurats per la xarxa de cabalímetres.
Al llarg de l’any 2022, ATL ha realitzat el control de la qualitat de l’aigua distribuïda d’acord amb el Reial Decret 140/2003 pel qual s’estableixen els criteris sanitaris de la qualitat de l’aigua de consum humà. A tal efecte s’han pres 1.516 mostres i s’han dut a terme 76.817 determinacions analítiques a través del laboratori de l’Agència Catalana de l’Aigua.
A més del control i anàlisi de la qualitat de l’aigua indicats, duts a terme pel laboratori de l’ACA i pels diferents laboratoris de procés intern, ATL disposa d’un ampli parc d’analitzadors de control online distribuïts per tots els centres productius i per gran part dels punts de lliurament de la xarxa de distribució, que garanteixen en tot moment el control de la qualitat i la innocuïtat de l’aigua produïda.