Anar al contingut

Notícies

L’aigua de l’aixeta, matèria primera de la restauració

Cuinaigua 1
01/04/2025
  • ATL organitza Cuinaigua, una jornada divulgativa per posar en valor l’ús de l’aigua de l’aixeta en la gastronomia i la cuina.
  • Més de 60 professionals del sector de l’aigua es reuneixen a la Fundació Alícia per explorar l’aigua de l’aixeta com a ingredient clau en la cuina.

La Fundació Alícia ha estat la seu aquest dilluns 31 de març de l’esdeveniment Cuinaigua, una iniciativa impulsada per l’Ens d’Abastament d’Aigua Ter-Llobregat i la Càtedra ATL de l’aigua potable que, en aquesta ocasió ha comptat també amb la col·laboració d’Aigües de Manresa.

Més de 60 professionals del sector de l’aigua, incloent empreses subministradores d’arreu de Catalunya, representants de l’administració pública i centres de recerca, s’han reunit per posar en valor l'ús de l’aigua de l’aixeta com a ingredient clau en la gastronomia.

La jornada ha començat amb la benvinguda i presentació del projecte a càrrec de David Vila, director de l’Ens d’Abastament d’Aigua Ter-Llobregat. A continuació, s'han presentat els projectes de la Càtedra ATL de l’aigua potable, que promou activitats divulgatives i de recerca per generar coneixement precís per afrontar els reptes i les diferents problemàtiques que planteja la captació, el tractament i la distribució de l’aigua potable.

Un dels moments més esperats de la jornada ha estat la intervenció de Toni Massanés, director general de la Fundació Alícia, i Marc Puig-Pey, cap de cuina de la mateixa fundació que han sorprès a tots els assistents amb una mostra de creativitat culinària, amb receptes innovadores que exploren les possibilitats gastronòmiques de l’aigua, com esferificacions d’aigua, escumes o granissats.

A continuació, els assistents a la jornada han pogut participar al panell de tast d’aigua a cegues organitzat per la Càtedra, on han tastat 5 mostres d’aigua d’origens diferents: aigua de la potabilitzadora del Ter, aigua de la potabilitzadora del Llobregat, aigua de la dessalinitzadora del Llobregat  i dues mostres d’aigua embotellada, una de baixa mineralització i una d’alcalina, cadascuna d’elles amb unes propietats i composició química diferents.

Per finalitzar la jornada, Ivan Margalef, cap de cuina del restaurant L’Ò* del Món Sant Benet, ha realitzat una sessió de showcooking, demostrant com l’aigua pot ser la base per crear receptes amb textures sorprenents i innovadores.

ATL, a través del projecte Cuinaigua, participa de les activitats per celebrar el reconeixement de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia 2025, un reconeixement impulsat per l'Institut Internacional de Gastronomia, Cultura, Arts i Turisme (IGCAT), que posa en valor la producció alimentària i la cuina catalana.

La Fundació Alícia es dedica a la investigació gastronòmica per millorar l’alimentació de les persones, amb especial atenció a aquelles amb restriccions alimentàries i problemes de salut. Aquesta fundació forma part de Fundació Catalunya La Pedrera i treballa per un món sostenible, realçant el patrimoni alimentari i gastronòmic dels territoris.

Última actualització 01/04/2025 14:28

Fem servir cookies per millorar els nostres serveis i facilitar-vos l'ús del web. Si continueu navegant, considerem que n'accepteu l'ús. Podeu obtenir-ne més informació o bé informar-vos de com canviar-ne la configuració a la nostra Política d'ús de cookies.