Anar al contingut

Notícies

Les plantes dessalinitzadores d’ATL han incrementat la seva producció fins al 70% de la seva capacitat

ITAM Llobregat
03/02/2022

Durant les darreres setmanes, davant la previsió de l’activació de l’alerta per sequera, ATL ja havia dut a terme proves de funcionament a les dessalinitzadores per poder adaptar el seu règim de producció al nou escenari hidrològic.

Amb les dessalinitzadores es garanteixen i complementen les demandes d'aigua potable a la xarxa d'ATL.

La situació de sequera a Catalunya ha portat a declarar una alerta de sequera en diferents municipis i, per fer front al descens del nivell dels embassaments, les dessalinitzadores del Llobregat i del Ter han triplicat la seva producció, passant de 69.120 m3/dia a 183.168 m3/dia, respectivament.

Aquestes dues instal·lacions de tractament d’aigua marina o ITAMs, que gestiona l’Ens d’Abastament d’Aigua Ter-Llobregat (ATL), normalment estan funcionant al voltant d'un 25% de la seva capacitat i ara ho estan fent al 70%.

Les plantes dessalinitzadores del Llobregat i de la Tordera, amb capacitats de producció màxima de 200.000 m3/dia i 60.000 m3/dia respectivament, garanteixen i complementen les demandes d'aigua potable a la xarxa d’abastament Ter-Llobregat.

La xarxa de distribució d'ATL rep l'aigua dels rius Llobregat, Ter i Cardener, i de les plantes dessalinitzadores. El sistema Ter-Llobregat és una complexa trama d’instal·lacions de captació, plantes de tractament d’aigua, dipòsits, estacions de bombament i xarxes de distribució que permeten que l’aigua provinent de les plantes potabilitzadores i dessalinitzadores arribi als municipis amb qualitat òptima per al consum humà.

Les consignes de tractament de les seves plantes de producció, incloses les ITAMs, són indicades per l’ACA en funció de l’estat hidrològic, que es defineix segons el nivell dels embassaments i que varia cada mes per adaptar-se a l’estacionalitat de les seves demandes.

Les reserves actuals d’aigua als embassaments de Catalunya són d’un 57% i les dels embassaments del sistema Ter-Llobregat del 58,5%. Així doncs, l’estat hidrològic actual és de pre-alerta. L’estat de l’indicador i la seva comparació amb els diferents escenaris hidrològics es pot consultar a l’aplicació “El visor de la sequera”.

De moment, encara no ens trobem en un escenari amb aplicacions de mesures restrictives, però cal tenir en compte que fa un any les reserves se situaven en un 86,4% i la mitjana dels darrers 10 anys és del 84,9%. Aquestes dades, juntament amb l’índex de precipitació estàndard que fa servir el Meteocat per avaluar el dèficit de precipitació, mostren un episodi de manca de pluges excepcional, que, si es manté, pot comportar un episodi de sequera generalitzat.

Per tal de dotar d’estabilitat a la tarifa d’ATL, aquesta incorpora una dotació anual per fer front a les situacions de sequera que permet finançar les despeses addicionals derivades de l’augment del funcionament de les ITAMs, recurrents en el clima mediterrani.  

Enrique Velasco, cap del Departament de Gestió de Recursos Hídrics de l’ACA, ha recordat en declaracions a TV3, la importància d’estalviar aigua “encara que tinguem els embassaments plens” ja que el clima mediterrani fa oscil·lar molt la disponibilitat d’aigua”. Si, a més, hi afegim els efectes del canvi climàtic i “aquest any plou de manera molt irregular i hi ha períodes molt llargs sense pluja, encara ens afectarà més i, per tant, encara hem d’estalviar més”, assegura.

Fem servir cookies per millorar els nostres serveis i facilitar-vos l'ús del web. Si continueu navegant, considerem que n'accepteu l'ús. Podeu obtenir-ne més informació o bé informar-vos de com canviar-ne la configuració a la nostra Política d'ús de cookies.