Notícies
Paneque: "La millora de la potabilitzadora del Ter està en la línia del pla del Govern per convertir Catalunya en un país punter en la gestió de l'aigua"
- La consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica col·loca la primera pedra de les obres de rehabilitació de la planta de Cardedeu.
- Les obres, que milloraran la qualitat de l’aigua tractada, suposen una inversió de 120 milions d’euros i estaran enllestides a finals del 2028.
La consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque i Sureda, ha col·locat la primera pedra de les obres de rehabilitació de la planta potabilitzadora del Ter, la més gran de Catalunya, juntament amb l’alcalde de Llinars del Vallès, Martí Pujol, l’alcaldessa de la Roca del Vallès, Marta Pujol, i el vicealcalde de Cardedeu, Xavier Orozco, municipis en els que està situada aquesta planta. La potabilitzadora dona servei a cinc milions de persones de la regió metropolitana de Barcelona.
La consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque, ha remarcat la importància de “ser capaços de portar a terme les reformes necessàries perquè Catalunya sigui també una referència a l’àmbit europeu en gestió de l’aigua”. La consellera ha recordat que Catalunya “té el potencial i els actius per tenir com objectiu allunyar l’amenaça de la sequera al més aviat possible del nostre país”. Ha volgut agrair especialment el treball de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) que ha qualificat com a “excel·lent”.
Infraestructures més resilients
L’obra, que executarà l’Ens d’Abastament d’Aigua Ter-Llobregat (ATL), compta amb un pressupost de 120 milions d’euros, que finançael Banc Europeu d’Inversions (BEI), i consistirà en adaptar les instal·lacions als escenaris derivats de l’impacte del canvi climàtic, millorar la qualitat de l'aigua produïda, mantenir la seva capacitat de tractament i anticipar-se a futurs canvis normatius. La previsió és que els treballs durin uns quatre anys. La consellera ha explicat que “la millora de la potabilitzadora està en la línia del pla del Govern per convertir Catalunya en un país punter a nivell europeu en la gestió de l’aigua”.
Els escenaris cada cop més freqüents d'inestabilitat de precipitació fan necessària una evolució del tractament de la planta per adaptar-la als tractaments clàssics de les aigües superficials dels climes mediterranis. Per això, s’ampliarà línia de tractament, incorporant una etapa més de filtració i d’ozonització intermèdia i construint 36 nous filtres de carbó actiu. D’aquesta manera, la planta tindrà més flexibilitat per treballar amb cabals més baixos, derivats, per exemple, de situacions de sequera, i també per donar compliment als acords de la Taula del Ter, que comporten una reducció del cabal tractat amb l’objectiu de mitigar l'impacte del canvi climàtic sobre aquest riu.
Paneque ha puntualitzat que “aquestes obres augmentaran la qualitat de l’aigua tractada, tant en condicions normals com en situació de sequera, en la línia de l’estratègia del Govern per garantir Catalunya de seguretat hídrica, un recurs indispensable per a la vida, el medi ambient i l’economia”. “Perquè l’aigua i l’energia”, ha assegurat, “son dos elements estratègics per avançar en la nostra economia”.