Anar al contingut

Notícies

Procés participatiu per al tercer cicle de la planificació hidrològica al Districte de Conca Fluvial de Catalunya

Futur aigua a Catalunya
19/12/2019

Els resultats d’aquest procés participatiu, promogut per l’Agència Catalana de l’Aigua, permetran definir el Pla de Gestió de l'Aigua i del Programa de Mesures i d'inversions associades per a recuperar el bon estat de les masses d'aigua.

El dia 12 de desembre, el Director d’Operació i Manteniment d’ATL, José Rodríguez, va participar en la sessió presencial celebrada al Museu de les Ciències Naturals de la ciutat de Granollers, corresponent a la fase 3 del Procés de Participació al Districte de Conca Fluvial de Catalunya, en el marc del Pla de Desenvolupament de l’Esquema Provisional de Temes Importants per l’aplicació al Pla de Gestió del Districte de Conca Fluvial de Catalunya i del seu Programa de Mesures per al període 2022-2027.

L’objectiu d’aquestes sessions és dur a terme una anàlisi de les pressions i impactes de l’activitat humana i econòmica de l’ús del aigua al Districte de Conca Fluvial de Catalunya, per tal d’obtenir els criteris de diagnosi i avaluació de les principals problemàtiques que poden posar en risc l’assoliment del objectiu de la planificació hidrològica que emana de la Directiva Marc del Agua a Europa.

Durant la sessió, els representants de les diverses administracions relacionades amb el cicle del aigua, entre elles, l’Àrea Metropolitana de Barcelona, el Departament d’Agricultura Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, diversos ajuntaments i el propi Ens d’Abastament d’Aigua Ter-Llobregat, van treballar en la diagnosi de l’Esquema Provisional de Temes Importants.

Els temes principals que es van tractar al llarg de la sessió de diagnosi van ser:

  • La contaminació urbana , industrial i sanejament
  • La contaminació associada a pràctiques agrícoles i ramaderes
  • La qualitat hidromorfològica, biològica i cabals ambientals
  • La garantia d’abastament, eficiència, estalvi i consum
  • Inundabilitat-planificació i gestió del risc d’inundacions

D’acord amb aquests cinc grans apartats, el grup de treball va definir deu punts principals de preocupació. Els tres més significatius van ser:

  • La repercussió, tant des del punt de vista econòmic (influència en les tarifes d’aigua), com tècnic (adaptació de les instal·lacions existents a les noves exigències de futur), que poden tenir els sistemes de potabilització i depuració degut a les noves directives europees sobre els contaminats, ja sigui pels nous a tenir en compte, com per la variació en la concentració permesa actualment sobre els ja regulats.
  • La manca de coordinació entre les diferents administracions responsables relacionades amb els processos corresponents al cicle del aigua.
  • Els efectes del canvi climàtic, tant des del punt de vista de l’aparició de nous contaminants, com de l’afectació sobre la disponibilitat del recurs amb la possibilitat d’afectar les garanties necessàries per l’abastament de la població.

 

Més informació:  https://participa.gencat.cat/processes/tercercicleaigua

Fem servir cookies per millorar els nostres serveis i facilitar-vos l'ús del web. Si continueu navegant, considerem que n'accepteu l'ús. Podeu obtenir-ne més informació o bé informar-vos de com canviar-ne la configuració a la nostra Política d'ús de cookies.