Anar al contingut

Notícies

Ràdio Calella Televisió entrevista al director de l’Ens d’Abastament d’Aigua Ter-Llobregat

ITAM Tordera vista exterior filtres
20/05/2021

El director de l’Ens d’Abastament d’Aigua Ter-Llobregat (ATL), Josep Andreu Clariana, ha explicat al programa La ciutat el funcionament de la Instal·lació de Tractament d’Aigua Marina (ITAM) de la Tordera i la seva propera ampliació. Clariana ha confirmat que s’han iniciat els tràmits per ampliar la planta, que passarà a quadruplicar la seva producció actual.

Aquesta ampliació respon a la voluntat de donar compliment a l’Acord de la Taula del Ter, signat a Girona el 2 d’agost del 2017, i que estableix que, per afavorir el bon estat ecològic dels ecosistemes fluvials, preservar aqüífers i garantir l’abastament d’aigua al Baix Ter, es limita el volum d’aigua a derivar des del riu Ter cap a l’àrea metropolitana de Barcelona.

Aquest Acord, ha explicat el director d’ATL, “té diferents fases i estableix que, en funció dels anys, la quantitat d’aigua del Ter s’ha d’anar reduint”. Així doncs, “si no podem portar l’aigua del Ter a l’àrea metropolitana amb la quantitat i qualitat que aquest àmbit necessita, s’haurà d’obtenir d’algun altre lloc”.

L’Acord de la Taula del Ter estableix per al 2028 un llindar màxim de 90 hm3 l’any de cabals del riu Ter que es poden derivar cap a l’àrea metropolitana, davant dels 120 hm3 actualment permesos.

Així doncs, per compensar aquesta reducció de cabals, es fa necessària la incorporació de noves fonts de subministrament d’aigua a la xarxa de distribució d’ATL i “una bona solució en aquest cas és l’aigua de mar”, ha assegurat Josep Andreu Clariana.

L’ampliació de la dessalinitzadora consistirà en la construcció, al costat de la ITAM existent, d’una nova planta amb una capacitat de producció de 60 hm3/any, el que correspon a una producció punta diària de 200.000 m3/dia.

Aquesta actuació està inclosa al Pla d’inversions d’ATL 2019-2023 i té un cost previst de 220 milions d’euros.  És, a més, una de les actuacions candidates a ser incloses en el Programa de Mesures de l'Agència Catalana de l’Aigua pel proper cicle de planificació hidrològica, 2023-2028. 

L’objectiu és que l’ampliació de la ITAM Tordera estigui en funcionament a finals del 2023 o principis del 2024.

La ITAM Tordera va entrar en funcionament el 2002 amb una capacitat de producció de 10 hm3/any d'aigua potable que es va ampliar posteriorment fins als 20 hm3/any.

Actualment, la planta té una producció mitjana d’uns 21.600 m3/dia, i dona servei al municipi de Blanes i a les Estacions de tractament d’aigua potable de Tossa-Lloret, gestionada pel Consorci de la Costa Brava, i de Palafolls, gestionada pel Consell Comarcal del Maresme.

Fem servir cookies per millorar els nostres serveis i facilitar-vos l'ús del web. Si continueu navegant, considerem que n'accepteu l'ús. Podeu obtenir-ne més informació o bé informar-vos de com canviar-ne la configuració a la nostra Política d'ús de cookies.